Stor robotkunst

2015-08-20 - Hvad får du ved at blande Jim Lyngvild, ABB og flamingo? Stor kunst! Kom med bag kulissen på et kunstprojekt, hvor Jim Lyngvild fik udskåret otte styk 3,5 meter høje valkyrier i flamingo ved hjælp af industrirobotter fra ABB.

Med den rette programmering er der nærmest ingen grænser for, hvad en industrirobot kan udføre. Og når teknisk viden samtidig kombineres med kunstnerisk kreativitet, skaber det opsigtsvækkende resultater. Det var tilfældet på Fyn, hvor Jim Lyngvild i samarbejde med virksomheden Odico fik produceret otte store valkyrier i flamingo til udstillingen "Vikingerne Kommer" i Assens.
Hos Odico benyttes standard industrirobotter fra ABB med specialudstyr til at producere forme i flamingo. Formene anvendes blandt andet til støbning af elementer til arkitekttegnede byggerier, hvor der ønskes et særegent udtryk.

Den teknik var Jim Lyngvild ad omveje blevet opmærksom på. Derfor kontaktede han virksomheden med en 3,5 centimeter lerstatue, som han ønskede at få omsat til stor skala. Lerstatuen var en kopi af en lille valkyrie-figur fra vikingetiden, der blev fundet på en mark ved Hårby på Sydfyn i 2013.
Men selvom en kunstners fantasi og en dygtig teknikers muligheder for programmering ikke kender grænser, så giver arbejdet med flamingoblokke i standardmål dog sine begrænsninger. Derfor måtte Jim Lyngvild tilpasse proportionerne på figuren, så den kunne skaleres op til at passe inden for to blokke à 120x150x120 centimeter, fortæller han.

- Det er en fin øvelse ikke altid at have frie rammer, da det skærper din kunstneriske sans og tvinger dig til at være mere kreativ. Det er helt klart en teknik, jeg vil arbejde med igen, for det er magisk at se sin lille tanke blive til en kæmpe tanke, fortæller Jim Lyngvild.

1,5 mio. programlinjer
For at kunne fræse Jim Lyngvilds valkyrier ud i flamingo, måtte robotten kodes med hele 1,5 millioner programlinjer, hvilket var så meget, at en servicetekniker fra ABB måtte montere en større harddisc på den. Disse 1,5 millioner programlinjer eksekverer robotten på 18 timer, som det tager at lave hver figur, og ingen har tidligere i Danmark arbejdet med så stort et antal programlinjer.
Hos ABB oplever Steffen Enemark, der er forretningsdirektør for ABB’s danske robotafdeling, at flere kunstnere har henvendt sig for at benytte muligheden for at få 3d-scannet kunstværker og efterfølgende få dem skaleret op og produceret i stor størrelse ved hjælp af robotter. For i takt med at robotter bliver mere og mere tilgængelige og lettere at programmere, har nye interessegrupper fået øjnene op for mulighederne med dem.

- Vi ser robotten som kunstnerens nye værktøj – eller forlængende arm om du vil. Den gængse industrirobot har fået bredere anvendelsesmuligheder, fordi det nu er muligt at lave sit eget interface til ABB’s robotstyring, fortæller Steffen Enemark.

Således er ABB’s robotter, der oprindeligt er udviklet til industrisegmenter som for eksempel bilindustrien, i dag tilgængelige for alle – også virksomheder med mindre nicheproduktioner eller kunstnere med store tanker som Jim Lyngvild.

   • Twitter
   • Facebook
   • LinkedIn
   • Weibo
   • Udskriv
   • E-mail

  Kontakt os

  For yderligere information kontakt
  seitp202 3b9c185c1ef609eac1257ea7003cf9d8