Aarhus sikret mod oversvømmelse

2016-10-18 - I Aarhus har EL:CON opført en pumpestation med ABB-komponenter til regnvandssikring, så Aarhus Å ved stormflod ikke løber over sine bredder i indre by.Området omkring Aarhus Å midt i Aarhus, der i daglig tale på de kanter blot kaldes ”Åen”, er synonym med våde varer. Men caféhygge på Aaboulevarden er knapt så hyggeligt med vand i kælderen, og derfor har Aarhus Kommune fået opført en pumpestation til regnvandssikring.

Ved stormflod i Aarhusbugten kan vandstanden i Aarhus Havn nemlig stige så meget, at vandet løber den forkerte vej i åen – det vil sige ind i stedet for ud. Og hvis den nærliggende Brabrand Sø, hvor åen kommer fra, samtidig får tilført vand fra oven, er der risiko for høj vandstand i indre by.

Den problematik er nu løst med sluseporte ved å-udløbet til havnen, som kan holde det stigende havvand ude, og en tilknyttet pumpestation, der med 18 kubikmeter i sekundet meget effektivt kan lede å-vandet ud i havnen. Ved udsigt til et større regnskyl er det desuden muligt at bruge pumpestationen ved å-udløbet til at sænke vandstanden i Brabrand Sø og derved undgå forhøjet vandstand i søen og gennem åen.

- Når vi starter anlægget, går der 30 sekunder, og så er vandstanden i åen foran gitteret ind til pumpestationen faldet 20-30 centimeter, fortæller tekniker Jesper Dyrvig Pedersen fra EL:CON.

Prestigeprojekt
Til pumpestationen, der er den første af sin slags i Danmark, har EL:CON udelukkende brugt ABB-komponenter. Blandt andet maksimalafbrydere, automatsikringer og frekvensomformere. Derudover har EL:CON også lavet gadebelysning og overvågning i området, som ligger lige op ad Aarhus’ nye kæmpebibliotek Dokk1, der er tegnet af Schmidt Hammer Lassen Architects.

- Det har været en spændende opgave. Både fordi det er et prestigeprojekt, og fordi det ligger lige midt i Aarhus, fortæller Jakob Møller Jakobsen.

Pumpestationen består af seks pumper på 132 kilowatt og 260 ampere. Grundet anlæggets store kapacitet må det ikke køre uden opsyn, da alt fra gamle sofaer til berusede mennesker igennem tiden er røget i åen. En sofa vil kunne flå gitteret af ind til pumpestationen, og en uheldig person vil blive suget fast med risiko for værst tænkelige udfald.

Så selvom softwaren fra EL:CON betyder, at anlægget kan køre fuldautomatisk, skal det på grund af sikkerhed betjenes med manuel opstart og overvåges visuelt. Derudover er selve forsyningen også sikret med en 1600 ampere mobilgenerator.

Om EL:CON
EL:CON er en landsdækkende aktør på det eltekniske marked med godt 600 medarbejdere, hovedkontor i Aarhus og afdelinger i hele landet. EL:CON er ejet af energiselskabet NRGi.

Til pumpestationen har ABB leveret

− Frekvensomformer ACS 850− Maksimalafbryder Emax, 1600 ampere
− Lavspændingskomponenter− Softstarter
− Motorværn
− Kontaktorer
− Sikringslastafbryder
− Rækkeklemmer
− Målere
− Automatsikring
− Lampe
− Tryk
− Energimålere

   • Twitter
   • Facebook
   • LinkedIn
   • Weibo
   • Udskriv
   • E-mail
  seitp202 82bf1f77693db882c125805000369a1e